Σάββατο, Ιανουάριος 20, 2018
youtubelogo
 
 
 

Chœur d’Enfants d’Ile de France-Francis Bardot

Τρίτη 26/7/2016, 21:00 - Καθολικός καθεδρικός ναός Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή

Chœur dEnfants dIle de France

Maîtrise du Conservatoire Maurice Ravel de Levallois

Francis Bardot

Ελεύθερη είσοδος

Ο Francis Bardot, ένας πρώην καθηγητής  λατινικών, ελληνικής λογοτεχνίας και παιδαγωγικών στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού, δημιούργησε μια χορωδία για παιδιά το 1969. Και, ενώ το όνομά της έχει αλλάξει ανάλογα με τα διάφορα ιδρύματα με τα οποία έχει συσχετιστεί από τότε, παραμένει μεταξύ των μουσικών, καθώς και για το κοινό, η χορωδία του Francis Bardot. Φημίζεται δε για το εύρος των φωνητικών, την ειλικρίνεια και την αφοσίωση των μελών της, το απαιτητικό ρεπερτόριο και η ποιότητα των παραστάσεων.

Υπήρξε η παιδική χορωδία της Όπερας του Παρισιού για πάνω από είκοσι χρόνια, καθώς και η χορωδία της Ορχήστρας του Παρισιού. Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Bardot, γνωστό ειδικό στα θέματα των παιδικών φωνητικών στη Γαλλία, η χορωδία τυγχάνει την αναγνώριση από τους κριτικούς.

                             Bardot 1 new  20140820.Santorini-Duomo new

 

Για σχεδόν μισό αιώνα, περιοδεύοντας σε κάθε ήπειρο, η παιδική χορωδία έχει τραγουδήσει υπό τη διεύθυνση των πιο διάσημων μαέστρων (Mehta, Osawa, Barenboïm, Collins, Abbado, Kübelik, Maazel) και σχετίστηκε με μορφές της λυρικής μουσικής όπως οι William Christie και Philippe Herreweghe. Σε όλη τη σταδιοδρομία της, η χορωδία τραγούδησε μαζί με τους θρύλους της λυρικής τέχνης, μεταξύ των οποίων οι Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Teresa Berganza, Jessye Norman and Natalie Dessay.

Η Παιδική Χορωδία, η οποία επιδοτείται από την πόλη Levallois, δικαιούται μια δεκαετία φοίτησης στο ωδείο της πόλης, του οποίου ο Francis Bardot ήταν επίσης ο διευθυντής. Σε κάθε ένα από τα εκατόν δέκα μέλη της δίνεται η ευκαιρία να λάβει ιδιαίτερη εκπαίδευση στα φωνητικά και την μουσική.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των σπουδών τους εντός της παιδικής χορωδίας, οι σπουδαστές μπορούν να γίνουν δεκτοί  στη Jeune Choeur d'Ile de France. 

 20160726 chorus1

Αφίσα εκδήλωσης

Χρήστος Κεχαγιόγλου

Παρασκευή  29/7/2016, 20:30

Μυστικά του νερού

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής

Eλεύθερη είσοδος

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Γκύζη η παρουσίαση της καινούργιας ζωγραφικής δουλειάς του Χρήστου Κεχαγιόγλου με τίτλο “Μυστικά του νερού”.

Το φεστιβάλ δίνει στο φιλότεχνο κοινό την ευκαιρία να έχει την πρώτη επαφή με την πιο πρόσφατη ενότητα έργων του καλλιτέχνη. Ο ζωγράφος εξερευνά σ’ αυτή τη δουλειά του, τόσο θεματικά, όσο και ζωγραφικά τον κόσμο του νερού. Με την χαρακτηριστική του γραφή παραλληλίζει ποιητικά την ρευστότητα και γοητεία του υδάτινου κόσμου με τον μυστικό, εσωτερικό μας κόσμο, των κόσμο των συναισθημάτων και του ασυνείδητου.

Με τα λόγια του ίδιου του Χρήστου Κεχαγιόγλου: «Το νερό είναι ταυτόχρονα και το θέμα και το βασικό υλικό της καινούργιας μου ζωγραφικής δουλειάς. Κατά τον Dr MasaruEmoto, στο βιβλίου του "Το μυστικό μήνυμα του νερού", το νερό μέσα από τις μεταμορφώσεις της κρυσταλλικής του δομής ανάλογα με τα διαφορετικά περιβάλλοντα, αποδεικνύεται πως ακούει, έχει μνήμη, καταγράφει. Είναι ένας καθρέφτης, αλλά και ρυθμιστής των συναισθημάτων, των λογισμών και των σκέψεων μας. Από την άλλη το νερό έχει και μια εντυπωσιακή ορατή παρουσία στον κόσμο μας. Είναι η απέραντη θάλασσα, οι λίμνες και τα ποτάμια, το νερό της καθημερινότητας μας, αλλά και η βροχή, το χιόνι και η ομίχλη, η δροσιά στη φύση. Καθησυχαστικό κι αινιγματικό, πηγή και φορέας της ζωής, αλλά και της ζωγραφικής, ταυτόχρονα μέσα μας και γύρω μας, μπορούμε να το δούμε και σαν ένα τεράστιο εργαστήριο συναισθημάτων. Με την καινούργια μου ζωγραφική δουλειά επιχειρώ να συγκρατήσω στο χρώμα, καθώς το νερό περνάει από μέσα του και το διαμορφώνει, τα μυστικά του μηνύματα και τις συναισθηματικές του αποκρίσεις».

Επιμέλεια έκθεσης

Νίκος Δελένδας

Εγκαίνια έκθεσης

29 Ιουλίου 2016, ώρα 20:30

Διάρκεια έκθεσης

29 Ιουλίου - 23 Αυγούστου 2016

 

 exhibition catalogue1         20160729 paintings

click για το λεύκωμα της έκθεσης                click για την αφίσα της έκθεσης

 Φωτογραφίες έργων της έκθεσης: 

                                

 

ATELIER KEX

Το atelier KEX ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια με την παραίνεση κάποιων φίλων νεαρών ζωγράφων να εξερευνήσουμε παρέα, με την καθοδήγηση μου, τον κόσμο της ζωγραφικής. Δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο πειραματικό εργαστήριο εμβάθυνσης στην ζωγραφική πράξη.

atelierKEX 1

Αποφεύγοντας τους γνωστούς κουραστικούς και αναποτελεσματικούς δρόμους προσέγγισης, προσπάθησα να δημιουργήσω ένα πνευματικό περιβάλλον, περισσότερο εξερεύνησης παρά μαθητείας με την στενή έννοια, που να προσφέρει στους συμμετέχοντες, και σε μένα πάνω απ’ όλους, το δρόμο μιας γοητευτικής και περιπετειώδους εμβάθυνσης κι επανεξέτασης.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, την εμπειρία και τη γνώση του καθενός δουλέψαμε σαν ομάδα με βάση την κοινή μας αγάπη, σε πολλαπλά επίπεδα του μαγικού ζωγραφικού κόσμου. Η έκθεση αυτή, όπου παρουσιάζονται εργασίες  του 2016 με θέμα «Διακοπές», αποτελεί μια πρώτη παρουσίαση της προσπάθειας μας.

Χρήστος Κεχαγιόγλου, Μάϊος 2016.

Μανώλης Κόττορος

Τρίτη  2/8/2016, 21:00  

         Μανώλης Κόττορος   

                               Τα μουσικά κέντρα του Αιγαίου                          

Ελεύθερη είσοδος                                                                                  

DSC 7955 1new

Η μουσική παράσταση «Μουσικά κέντρα του Αιγαίου» αποπειράται μια χαρτογράφηση της ελληνικής νησιωτικής μουσικής του Αιγαίου Πελάγους. Ο δεξιοτέχνης βιολιστής Μανώλης Κόττορος με πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και βαθιά μελέτη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, επιμελείται και ερμηνεύει σε μία σπονδυλωτή μουσική αφήγηση των στοιχείων  που επηρέασαν και διαμόρφωσαν τη νησιωτική μουσική παραγωγή. Παιγμένες με ένα σύγχρονο ύφος αλλά με σεβασμό στο κάθε τοπικό μουσικό ιδίωμα θα ακουστούν σουίτες από τα σημαντικότερα  μουσικά  κέντρα του Αιγαίου Πελάγους.

 

Μανώλης Κόττορος βιολί

Νατάσσα Κοτσοπούλου σαντούρι

Απόστολος Καρποντίνης λαούτο

Γιάννης Πλαγιαννάκος μπάσο

Μιχάλης Μπακάλης κρουστά    

 

 

20160802    

  

Anna Nechaeva & Transcription Ensemble

Παρασκευή  5/8/2016, 21:00 

Anna Nechaeva

 

 & Transcription Ensemble

ελεύθερη είσοδος    

 

Η διεθνούς φήμης υψίφωνος Anna Nechaeva έρχεται για μία συναυλία στην Ελλάδα προσκεκλημένη του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη. Η γεννημένη στο Saratov της Ρωσίας τραγουδίστρια υπήρξε από το 2003 σολίστ με την Όπερα της Αγίας Πετρούπολης όπου εμφανίστηκε ως Tatiana (“Eugene Onegin”, Tchaikovsky), Lauretta (“Gianni Schicchi”, Puccini) και ερμήνευσε τον ομώνυμο ρόλο στις όπερες του Puccini “Suor Angelica” και “Madama Butterfly”, αλλά και το ρόλο της Xenia στην όπερα “Boris Godunov” του Mussorgsky.

 

                             Nechaeva Anna                     photo2

 

Από το 2008 έως το 2011 ήταν σολίστ στο Θέατρο Mikhaylovsky, όπου το ρεπερτόριό της περιελάμβανε ρόλους όπως η Nedda (“I Pagliacci”, Leoncavallo), η Tatiana (“Eugene Onegin”, Tchaikovsky), τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα του Dvořák “Rusalka”, αλλά και τη Rachel από την όπερα “La Juive” του Halévy.

Το 2012 έκανε το ντεμπούτο της στο περίφημο Θέτρο Μπολσόι (Bolshoi), τραγουδώντας το ρόλο της Nastasya (“The Enchantress”, Tchaikovsky). Την ίδια χρονιά έγινε σολίστ στο Θέατρο Μπολσόι όπου παρουσίασε ρόλους όπως τη Iolanta από την ομώνυμη όπερα του Tchaikovsky, τη Liu από την περίφημη όπερα “Turandot” του Puccini, τη Yaroslavna στο έργο του Borodin “Prince Igor”, τη Elisabeth της Valois στο “Don Carlo” του Verdi, τη Micaela στη διάσημη “Carmen” του Bizet καθώς και το ρόλο της Doña Anna από την όπερα “TheStoneGuest” του Dargomyzhsky, ενώ  στην παράσταση του Θεάτρου Μπολσόι “TheFablesoftheVixen, theDucklingandBalda" παρουσσίασε το έργο του Prokofiev “TheUglyDuckling”.

Μαζί της το Transcription Ensemble, ένα σύνολο που κατέχει μια σημαντική θέση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, με διακρίσεις και επιτυχείς εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αποτελείται από τους διακεκριμένους μουσικούς Salvatore Emanuel de Oliviera, Γιώργο Κανδυλίδη, Emilia Goch, Χρήστο  Γρίμπα και Νίκο Ζαφρανά.

 

Salvatore Emanuel de Oliviera, βιολί

Γιώργος Κανδυλίδης, βιολί

Emilia Goch, βιόλα

Χρήστος Γρίμπας, βιολοντσέλο

Νίκος Ζαφρανάς, πιάνο

        

20160805 Nechaeva

  

Αφίσα εκδήλωσης

Συναυλία μπαρόκ μουσικής με όργανα εποχής

Τρίτη  9/8/2016, 21:00

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΑ ΕΠΟΧΗΣ

Ελεύθερη είσοδος

 

Ένα ρεσιτάλ για μπαρόκ βιολί και τσέμπαλο, με έργα που αναδεικνύουν τη δεξιοτεχνία και τον ηχητικό πλούτο των δύο αυτών ξεχωριστών οργάνων.

Η ιστορική ερμηνεία έχει εξέχουσα θέση σήμερα στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι. Η ερμηνεία των έργων της εποχής του μπαρόκ με τρόπο ιστορικά ενημερωμένο και τεκμηριωμένο, προσελκύει όλο και περισσότερους οπαδούς. 

Αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η προσέγγιση αναδεικνύει τη ζωντάνια, τη ρητορικότητα, τις αντιθέσεις, καθώς και την ανάγλυφη αλλά και αρχέγονη ομορφιά των έργων του 17ου και 18ου αιώνα, δύο αιώνων τεράστιας σημασίας για την ιστορία και την εξέλιξη της μουσικής.

                             anastasia miliori by nikias      Gerasimos Choidas

O τσεμπαλίστας και πιανίστας Γεράσιμος Χοϊδάς,  σπούδασε τσέμπαλο, μπάσσο κοντίνουο και εκκλησιαστικό όργανο στο Lemmensinstituut και τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. 

Η βιολονίστα και τραγουδίστρια Αναστασία Μηλιώρη, σπούδασε μπαρόκ βιολί στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Trossingen και τραγούδι στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Στουτγκάρδης. Συνεργάστηκε με την παγκόσμια ορχήστρα νέων Jeunesse Musicale, και τις μπαρόκ ορχήστρες: Laudamus Te, Collegium Musicum Stuttgart, European Union Baroque Orchestra, ορχήστρα Πατρών.

 

Αναστασία Μηλιώρη, μπαρόκ βιολί 

Γεράσιμος Χοϊδάς, τσέμπαλο

 

20160809 baroque

 

Αφίσα εκδήλωσης

"με δυο κιθάρες..."

Παρασκευή  12/8/2016, 21:00

"με δυο κιθάρες…"

 

       Κίτρινα ποδήλατα    

   

special guest  :  Βασίλης Καζούλλης
 
Eλεύθερη είσοδος
 

Το αγαπημένο ροκ συγκρότημα, επισκέπτεται τη Σαντορίνη, στα πλαίσια της  επικοινωνίας του εναλλακτικού τους  album  "Κίτρινα Ποδήλατα - the acoustic project ",  συνεχίζοντας την πετυχημένη ακουστική του περιοδεία "με δυο κιθάρες..."       

Οι δύο δημιουργοί, Αλέξανδρος και Γιώργος Παντελιάς, "μεταφράζουν" μουσικά τις μελωδίες και τα δυνατά μηνύματα των τραγουδιών τους, σε έναν αμιγώς ακουστικό καθαριστικό ήχο και καλούν όλους μας, σε μια μοναδική-ξεχωριστή συναυλία!

 

                                                                 Acoustic Promo Photo   MG 1166new

 

Τα Κίτρινα Ποδήλατα, υπόσχονται μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά, σε ένα απ τα ομορφότερα νησιά του κόσμου, έχοντας ώς φιλοξενούμενό τους, τον πολύ σημαντικό κι αγαπημένο σε όλους μας τραγουδοποιό, Βασίλη Καζούλλη!

Μια υπέροχη, δυναμική κι αληθινή παρέα ενώνεται, ειδικά για τη συναυλιακή βραδιά της 12ης Αυγούστου κι ευελπιστεί να αποδείξει, πως η εσωτερική δύναμη και το νόημα των τραγουδιών μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερη αξία πάνω στις χορδές από δυο κιθάρες..!           

12 Αυγούστου λοιπόν, "με δυο κιθάρες..", τα ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ με specialguestτο μοναδικό Βασίλη Καζούλλη, στοιχηματίζουν να μας ξεσηκώσουν, με δυναμισμό που πηγάζει απ' την ψυχή, με ρυθμό που δυναμώνει στα χέρια που ενώνονται και αρμονίες που "ανοίγουν" στις φωνές της παρέας που ακούγονται σαν μία..

  

20160812

 

Αφίσα εκδήλωσης

Trio Manesis-Gyftakis-Gouliaris

Τρίτη 16/8/2016, 21:00

Trio Manesis-Gyftakis-Gouliaris

Eλεύθερη είσοδος      

 

Οι τρεις σπουδαίοι Έλληνες μουσικοί, με ήδη πλούσια δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας, συναντήθηκαν το 2012 και από την πρώτη στιγμή φάνηκε η έντονη χημεία μεταξύ τους, η οποία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα με τις ζωντανές εμφανίσεις τους σε χώρους της Αθήνας και σε φεστιβάλ της χώρας.

Σήμερα το τρίο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα ελληνικά jazz piano trio. Είναι ένα μοντέρνο τρίο με πολλές επιρροές από τους μεγάλους του είδους και με σαφείς αναφορές στην παράδοση του jazzplaying. Το διαρκές interplay μαζί με το υψηλό επίπεδο των μουσικών και αυτοσχεδιαστικών τους ικανοτήτων φέρνει στο μουσικό αποτέλεσμα έντονα τα στοιχεία της έκπληξης, της ποικιλίας στη δημιουργία των μουσικών εικόνων και της φαντασίας στην αφήγηση.

 

1I7A6943new 

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του τρίο, καθώς και jazz standards που χρησιμοποιούνται σας αφετηρία για να οδηγηθούν σε διαφορετικούς  μουσικούς χώρους .

Το 2015 το Trio Manesis/Gyftakis/Gouliaris βραβεύτηκε με το Πρώτο Βραβείο στον 1ο ελληνικό διαγωνισμό τζαζ, τον Apollon Jazz Competition Greece.

 

Σπύρος Μάνεσης, πιάνο-συνθέσεις

Αρίωνας Γυφτάκης, κοντραμπάσο-συνθέσεις

Αναστάσης Γούλιαρης, τύμπανα-συνθέσεις

 

www.spyrosmanesis.com

 


20160816 jazz
 

Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα…

Παρασκευή  19/8/2016, 21:00

Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα…

 

Ελεύθερη είσοδος

 

Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη και πετυχημένη τους συνεργασία, η Νένα Βενετσάνου και ο Νότης Μαυρουδής ενώνουν και πάλι τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, επιστρέφοντας με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

notis-nena

 

Με τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα  της φωνής και της κλασικής κιθάρας η γνωστή τραγουδίστρια- τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου, ο συνθέτης-κιθαριστής Νότης Μαυρουδής και ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δύο κιθάρες και σε τραγούδια που ενώνουν δύο διαφορετικούς, αλλά και τόσο συναφείς, δημιουργούς, οι οποίοι δεκαετίες τώρα πάτησαν στην ποίηση, για να εκφράσουν τα όνειρα, τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής.

Τραγούδια ερμηνευμένα με το φωνητικό πάθος που χαρακτηρίζει την Νένα Βενετσάνου, πλαισιωμένα από τη σύνθετη συνοδεία κιθάρας του Νότη Μαυρουδή και του Γιώργου Τοσικιάν, που έχουν διαμορφώσει με τις κιθάρες τους μια μικρή ορχήστρα, αλλά και ντουέτα με συνθέσεις και διασκευές, τόσο από το ελληνικό τραγούδι (σε τραγούδια Μαυρουδή, Βενετσάνου, Χατζιδάκι), όσο και από εκείνον τής Λατινικής Αμερικής. Στο πρόγραμμα των συναυλιών τους, οι τρεις καλλιτέχνες έρχονται να δράσουν, ως βάλσαμο για τον νου και την καρδιά στις ταραγμένες εποχές που ζούμε, αλλά και για να αναδείξουν τη βαθύτερη ομορφιά της μουσικής, του λόγου και των νοημάτων τους, θυμίζοντάς μας πως οι τέχνες μπορούν να γίνουν όπλα αντοχής κατά της ασχήμιας και της παρακμής.

 

Νότης Μαυρουδής

Νένα Βενετσάνου

Γιώργος Τοσικιάν

 

20160819

 

Αφίσα εκδήλωσης

Σαντορίνη, το πιο λαμπρό κόσμημα στο Αιγαίο

Σάββατο  20/8/2016, 21:00

"Σαντορίνη, το πιο λαμπρό κόσμημα στο Αιγαίο"

 

 

Παρουσίαση βιβλίου

 

Ελεύθερη είσοδος

 

Νάτο νάτο το Μοσχάθη τώρα δα πρόβαλε στη Πάνω Μεριά.

Και το φθινόπωρο  έφθασε.  Το Μοσχάνθη ξανάρθε.

Οι ταξιδιώτες φεύγουν. Τους βλέπω έναν-έναν να κατεβαίνουν τις σκάλες του γιαλού.

Καλό σας ταξίδι φίλοι, καλό σας ταξίδι αγαπημένοι μου, του χρόνου πάλι θα σας περιμένουμε, αλλά αν δεν μπορέσετε μην στενοχωρηθείτε, ανοίξετε αυτό το βιβλίο και, η Σαντορίνη σας θα είναι μπροστά σας.

Θα ζωντανέψουν μπροστά σας  η  καθημερινή  ζωή των κατοίκων της Σαντορίνης, από την γέννησή της, το 1500 π.Χ., τότε που την έλεγαν «Στρογγύλη», μέχρι την αποφράδα εκείνη μέρα του 1956 που καταστράφηκε.

Θα διαβάσετε όλη την ιστορία του ηφαιστείου, όπως μας την διηγείται ο Γάλλος Ιεραπόστολος Ιησουΐτης π. Tarillon. Θα  δείτε όλες τις εκρήξεις του ηφαιστείου μέχρι την τελευταία το 1950. Θα μάθετε για το αφανές ηφαίστειο του «Κουλούμπου» και τις  καταστροφές που προκάλεσε το 1650.

Θα δείτε τη μεγάλη παραγωγή της ντομάτας με τα επτά εργοστάσια, που δεν προλάβαιναν να την βιομηχανοποιούν και να μας δίνουν τον περίφημο πολτό· την μεγάλη παραγωγή του ξακουστού Σαντορινιού κρασιού με τις 14 κάναβες που είχαν μόνο τα Φηρά.

Θα δείτε τη Σαντορίνη μας να μας χαρίζει τα σπλάχνα της, την ελαφρόπετρα, τη Θηραϊκή γη, για να ζήσουν οι μεροκαματιάρηδες εργάτες, που εκλιπαρούσαν για ένα μεροκάματο στις μπαλάδες. Εργαζόταν καθημερινά 200 με 300 εργάτες και έπαιρναν 50 δραχμές μεροκάματο, το 1939. Θα διαβάσετε τη δημογραφική κατάσταση της Σαντορίνης. Θα μάθετε για την εκπαίδευση από το 1700 και πώς τα καταφέραμε, μέσα στη κατοχή, να μάθουμε λίγα γράμματα, όταν σήμερα η Θηρασιά, με 320 κατοίκους, έχει Γυμνάσιο. Όσοι  διαβάσετε αυτό το βιβλίο, και έχετε την ηλικία μου, θα σας θυμίσω τα παλιά. Θα βλέπετε μπροστά σας την πανέμορφη αγορά των Φηρών με τις ταβερνούλες της, τα καφενεδάκια της, τα μπακαλικάκια της, όλα αυτά τα μαγαζιά που δεν υπάρχουν σήμερα και θα τα συγκρίνετε με τα χρυσοχοεία που μας έφερε η πρόοδος και ο τουρισμός. Θα μάθετε πώς τα καταφέραμε και ζήσαμε τα πέντε χρόνια της κατοχής 1940-45. Για τον ήρωα της αντίστασης Αντώνη Μυτιληναίο, που εκτός από τα σαμποτάζ εναντίον των Γερμανών, κατάφερε να αποδράσει δύο φορές μέσα από τα χέρια τους. Όπως θα δείτε δεν άφησα τη θρησκεία μας, αφού ίσως η Σαντορίνη είναι από τα λίγα νησιά όπου ζουν τόσο αρμονικά και αγαπημένα Ορθόδοξοι και  Καθολικοί. Θα δείτε τον ξακουστό Δον Ζαχαρία, αυτόν τον τόσο μορφωμένο Καθολικό ιερέα, να  γράφει  σε κάθε εφημερίδα, σε κάθε περιοδικό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ότι «η Σαντορίνη είναι φαντασμαγορική». Τη διακεκριμένη δημοσιογράφο Ελένη Βλάχου να μας λέγει ότι «Η Σαντορίνη είναι αρίστη». Και όλα αυτά, όχι σήμερα, αλλά το 1939 όταν άρχισε να ανατέλλει ο τουρισμός στο νησί μας. Θα διαβάσετε πώς καταστράφηκε η Σαντορίνη μας το 1956 και πώς αναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Τα προφητικά λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, λίγες μέρες μετά το σεισμό, ότι: «Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΜΟΣ» βγήκαν αληθινά γιατί η σημερινή Σαντορίνη μας μπορεί να μην θυμίζει τίποτα από τα παλιά αλλά είναι «Το πιο λαμπρό κόσμημα στο Αιγαίο».

 

Γιάννης Κοκκαλάκης

 

20160820

 

Αφίσα εκδήλωσης

aMUSEment

Τρίτη   23/8/2016, 21:00
 
aMUSEment

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Την Τρίτη 23 Αυγούστου, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη περιλαμάνει μία συναυλία με τα μέλη της επιτροπής του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού “TheMuse”, ο οποίος θα αναλάβει να συνεχίσει τα μουσικά δρώμενα του Μεγάρου Γκύζη, την επόμενη ημέρα. Είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε μαζί, για πρώτη φορά, στη σκηνή του Μεγάρου Γκύζη τη βιολονίστα Natasha Korsakova, τον τσελίστα Christophor Miroshnikov και την πιανίστα Natalia Miroshnikova! Οι τρεις μουσικοί, θα παρουσιάσουν σε ντουέτα τη σονάτα για τσέλο του Prokofiev, τη Chaconneτου Bach, την Passacagliaγια βιολί και τσέλο των Handel/ Halvorsen και θα κλείσουν το πρόγραμμα με το "Seasons of Buenos Aires” του Astor Piazzolla, σε διασκευή για πιάνο τρίο.

 

Natasha Korsakova, βιολί

Christophor Miroshnikov, βιολοντσέλο

Natalia Miroshnikova, πιάνο

 

20160823 amusement
 

Musical excellence and friendliness…

Παρασκευή 26/8/2016, 21:00   

Musical excellence and friendliness…

 

Ile-de-France Youth Choir

 

Francis Bardot

 

Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή

 Ελεύθερη είσοδος   

      

Η χορωδία Jeune Chœur d'Ile de France (Ile-de-France Χορωδία Νέων), που ιδρύθηκε το 1999, είναι μια φυσική επέκταση της Chœur d'Enfants d'Ile de France (Ile-de-France Παιδική Χορωδία).

Οι νέοι άνδρες και γυναίκες στη χορωδία, ηλικίας 16-25 ετών, λαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο κατάρτισης στην φωνητική τεχνική. Τις περισσότερες φορές εκτελούν έργα με σολίστες, μερικοί από τους οποίους είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες.

 

                                 20140820.Santorini-Duomo new  Bardot 2

 

Από την ίδρυσή της, η χορωδία Jeune Chœur d'Ile de France έχει τύχει αναγνώρισης λόγω της πολυπλοκότητας των έργων που εκτελεί, όπως StabatMaterandGloria (Poulenc), DixitDominus (Handel), SevenLastWordsofChristontheCross (Haydn), Requiem (Duruflé), Matthäus Passion (Bach) και MassinhonorofSaintAnne (GuyRopartz).

Οι ετήσιες περιοδείες της χορωδίας τους περιλαμβάνουν πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ελλάδας.

 

20160826 chorus2

 

Αφίσα εκδήλωσης 

Χαιρετισμός διοργανωτών

Αγαπητοί φίλοι

με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω σε ένα ακόμα Φεστιβάλ, ένα θεσμό και πόλο έλξης των επισκεπτών του νησιού εδώ και 35 χρόνια που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Γκύζη, ένα από τα λίγα ιστορικά αρχοντικά του 17ου αιώνα που διασώθηκαν από τους σεισμούς του 1956.

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2016 θα πραγματοποιηθεί από 26 Ιουλίου έως 26 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο  σε όλες τις εκδηλώσεις, χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση της Καθολικής Επισκοπής Θήρας. Θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει , όπως πάντα, όλα τα είδη μουσικής δημιουργίας, αλλά και εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να καλωσορίσω στην οικογένεια του Μεγάρου Γκύζη, τον Κωνσταντίνο Γρηγορίου και τον Γιώργο Ρούσσο, τους δύο νέους καλλιτεχνικούς Διευθυντές του Φεστιβάλ, οι οποίοι από φέτος ανέλαβαν να συνεχίσουν το σημαντικό έργο της οργάνωσης, προβολής και πραγματοποίησης του. Υποδεχόμαστε δύο ανθρώπους με έντονη δραστηριότητα στον καλλιτεχνικό και δημιουργικό τομέα, αλλά και στο κομμάτι της διοίκησης και διαχείρισης πολιτιστικών και εκπαιδευτικών μονάδων. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναγγείλω τη διεύρυνση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη σε μία περίοδο που θα εκτείνεται όλο το χρόνο, καθιστώντας το όχι μόνο θεσμό και προορισμό για τους επισκέπτες, αλλά και έναν πολιτιστικό πυρήνα που θα έχει ως σκοπό: τη διαρκή και ουσιαστική πολιτιστική αναβάθμιση του νησιού.

Πέτρος Στεφάνου

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης

Χαιρετισμός Καλλιτεχνικών Διευθυντών

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη από τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο. Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού καλούμαστε να συνεχίσουμε ένα θεσμό που μετράει ήδη πάνω από 3 δεκαετίες στην πολιτιστική ζωή της Σαντορίνης περιλαμβάνοντας μια σειρά ποικίλων εκδηλώσεων μέσα στο καλοκαίρι, που από την πρώτη στιγμή τις αγκάλιασαν και τις ενθάρρυναν όχι μόνο οι κάτοικοι αυτού του μοναδικού νησιού, αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες του.

Πρόθεσή μας είναι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών εγνωσμένου κύρους. Οι συναυλίες θα συνεχίσουν να καλύπτουν όλα τα είδη της μουσικής δημιουργίας, τόσο ελληνικής όσο και ξένης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας. Επιθυμούμε επίσης, να εμπλουτίσουμε τις παραπάνω εκδηλώσεις με θεατρικές παραστάσεις καθώς και με βραδιές λόγου. Σημαντικός στόχος μας, είναι και η διοργάνωση εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, δίνοντας έμφαση και σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με τις Καλές Τέχνες, καθώς και σε παρουσίαση και ανάδειξη νέων καλλιτεχνών.

Ως οι νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην κυρία Τερέζα Κοκκαλάκη, εμπνεύστρια, ιδρύτρια και πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, η οποία με ιδιαίτερο ζήλο και αίσθημα ευθύνης συνέβαλλε στο πολιτιστικό γίγνεσθαι το νησιού, καθώς και στον κύριο Γιάννη Παπακωνσταντίνου ο οποίος επάξια τη διαδέχθηκε διευρύνοντας τους ορίζοντες και τις συνεργασίες του Φεστιβάλ, καθιστώντας το, διεθνές πολιτιστικό γεγονός και πόλο έλξης για καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της Γης. 

Γιώργος Ρούσσος

Κωνσταντίνος Γρηγορίου

Καλλιτεχνικοί Διευθυντές