logo mg gr
Πέμπτη, Ιανουάριος 18, 2018
youtubelogo

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΗΣ ΘΗΡΑΣ

Το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, καθώς φιλοξενεί τα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν σε κάθε επισκέπτη τα μεγαλοπρεπή τοιχογραφικά σύνολα.

Τα αριστουργήματα της προϊστορικής τέχνης του Αιγαίου, όπως οι γνωστές τοιχογραφίες και το μοναδικό χρυσό αγαλματάκι αίγαγρου που συμπεριλαμβάνει στη συλλογή του, το καθιστούν τόσο σημαντικό όσο και το Μουσείο της Ακρόπολης ή το Μουσείο της Βεργίνας στην Βόρεια Ελλάδα. Ανάμεσα στα πολυάριθμα εκθέματα της περιόδου ακμής της πόλης του Ακρωτηρίου (17ος αιώνας π. Χ.) διακρίνονται τα γύψινα εκμαγεία επίπλων, τα είδη οικοσκευής, τα χάλκινα σκεύη, εργαλεία και όπλα, τα αντικείμενα που μαρτυρούν την άσκηση μεταλλοτεχνίας, τα σφραγίσματα, οι σφραγίδες και οι πινακίδες της Γραμμικής Α γραφής. Εντυπωσιάζουν τα μεγαλοπρεπή τοιχογραφικά σύνολα (τοιχογραφία Γυναικών και Παπύρων, τοιχογραφία Πιθήκων κ.α.). Τέλος, κινούν το ενδιαφέρον τα πολυπληθή και πολυτελή πήλινα σκεύη (συμπεριλαμβανομένου του περίφημου πίθου με τον ταύρο), τα λίθινα και πήλινα αγγεία (εισηγμένα από διάφορες περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου) και το μοναδικό χρυσό ειδώλιο αιγάγρου. 

Τηλέφωνο: 22860 23217

ΑΚΡΩΤΗΡΙ

Η επίσκεψη στο Ακρωτήρι θα σας μείνει αξέχαστη. Εδώ βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Πρόκειται για τον προϊστορικό οικισμό που ανακαλύφθηκε θαμμένος κάτω από την τέφρα του ηφαιστείου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα ο οικισμός κατοικούνταν από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή και άκμασε την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Η αρχιτεκτονική του δόμηση έχει πολλά κοινά στοιχεία με τις μινωϊκές πόλεις. Τα διώροφα και τριώροφα κτίρια που ανακαλύφθηκαν με όλες τις οικοσκευές τους, φανερώνουν ότι στο Ακρωτήρι ζούσε μια κοινωνία άρτια οργανωμένη με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η ζωή στον οικισμό διακόπηκε απότομα. Υπολογίζεται ότι στα τέλη του 17ου π. Χ. αιώνα οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη εξαιτίας των ισχυρών σεισμών. Ακολούθησε η έκρηξη του ηφαιστείου που άλλαξε τη μορφή του νησιού. Τα ηφαιστειακά υλικά όμως που κάλυψαν την πόλη του Ακρωτηρίου και ολόκληρο το νησί προστάτευσαν ως σήμερα τα κτήρια και το περιεχόμενό τους, όπως έγινε και στην Πομπηία.

Ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι είναι και πάλι ανοικτός, μετά από σχεδόν 7 χρόνια, από τις 11 Απριλίου 2012.

Ώρες επισκέψεων: 08:00 - 20:00  Τρίτη-Κυριακή.
Τηλέφωνο: 22860 81939

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΡΑΣ

Στο κέντρο των Φηρών, δίπλα στο τελεφερίκ, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας, μέσα από τα εκθέματα του οποίου αποκαλύπτεται η μακρά ιστορία του νησιού.
Στις αίθουσές του φιλοξενεί συλλογές γλυπτών και επιγραφών από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και κεραμικά αγγεία και πήλινα ειδώλια από τη Γεωμετρική μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.

Το σημερινό Μουσείο στεγάζεται σ΄ ένα κτίριο που κτίστηκε το 1960, αφού το προηγούμενο καταστράφηκε από το σεισμό του 1956. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι: ο μεγάλος ηφαιστειακός λίθος (τραχείτης) βάρους 480 κιλών. Αυτόν σύμφωνα με την επιγραφή που είναι χαραγμένη πάνω του σήκωσε ο αθλητής Ευμάστας. Επίσης ξεχωρίζει ο Θηραϊκός αμφορέας με γεωμετρική διακόσμηση που ανασκάφηκε στο αρχαϊκό νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας και χρονολογείται από τις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. Πολλά σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές στο νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας. Εκτός, από αμφορείς και κεραμικά αντικείμενα, ανασκάφηκαν και αρχαίοι κούροι.

 Τηλέφωνο: 22860 22217

SANTOZEUM

ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ

Η έκθεση των αναπαραγωγών των Τοιχογραφιών της Θήρας, που φιλοξενείται στο χώρο του Santozeum, περιλαμβάνει εντυπωσιακές τρισδιάστατες φωτογραφικές αναπαραγωγές των τοιχογραφιών του Aκρωτηρίου που ανακαλύφθηκαν μετά το 1967, σε φυσικό μέγεθος.

Ώρες επισκέψεων: 10.00 - 18.00 καθημερινά

Τηλέφωνο: 22860 21722

web site: www.santozeum.com

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Σε ένα κτίσμα του 1861 μέσα στο βράχο, στο Κοντοχώρι Φηρών, στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο.
Εκεί υπάρχουν παλαιά εργαστήρια σιδεράδων, ξυλουργών, βαρελοποιών, υποδηματοποιών καθώς και ένα αυθεντικό παλιό οινοποιείο, μια γκαλερί με έργα ντόπιων καλλιτεχνών και διάφορα σημαντικά έγγραφα και βιβλία. 

Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε από τον Εμμανουήλ Α. Λιγνό, δικηγόρο, δημοσιογράφο και Διευθυντή της μηνιαίας εφημερίδας ¨Θηραϊκά Νέα¨. Το σπίτι, στο οποίο στεγάζεται, έμεινε ανέπαφο από τους σεισμούς του 1956, συντηρήθηκε το 1973, ενώ το 1993 οικοδομήθηκε πτέρυγα για τη στέγαση της Πινακοθήκης και των εργαστηρίων, καθώς και το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Τηλέφωνο: 22860 22792

ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΑΣ

Το Μουσείο βρίσκεται στην Οία και στεγάζει όλων των ειδών τα στοιχεία που μαρτυρούν τη ναυτική ιστορία του νησιού, ειδικά κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Η ιστορία της Οίας είναι ποτισμένη με την αλμύρα της θάλασσας και τη νοσταλγία των μεγάλων ταξιδιών. Τα ξύλινα καΐκια των «Απανωμεριτών» θαλασσοπόρων, χτισμένα με μεράκι και μαστοριά στους ταρσανάδες του Αμουδιού και της Αρμένης, διέσχιζαν την Μεσόγειο, κουβαλώντας κυρίως το πολύτιμο ηδύ Βισάντο : το «λιαστό» σαντορινιό κρασί που γέμιζε για αιώνες τα δισκοπότηρα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα ξύλινα ιστιοφόρα, ξεφόρτωναν στην Οδησσό το μεθυστικό τους φορτίο και επέστρεφαν φορτωμένα ξυλεία, σιτηρά, πανάκριβες πορσελάνες, βαρύτιμα ασημικά, χειροποίητες επιπλώσεις ακόμα και πιάνα για τις θρυλικές βεγγέρες των καπετανόσπιτων. Η ναυτική ιστορία της Οίας, είναι ιστορία ευμάρειας, πλούτου αλλά και του πρόσκαιρου μαρασμού που προκάλεσε η απώλεια της τεχνολογικής πρόκλησης του Ατμού.

Τα ίχνη του παλιού ναυτικού μεγαλείου, ανέλαβε να διασώσει το 1951 ο καπετάνιος Αντώνης Δακορώνιας, δημιουργώντας το Ναυτικό Μουσείο. Στεγασμένο σήμερα, σε ένα θαυμάσιο καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα δωρεά της Οιάτισσας Ντίνας Μανωλέσσου Μπιρμπίλη, αφηγείται στιγμιότυπα περιπέτειας, πλούτου και θαλασσινού μόχθου. Σπάνια ακρόπρωρα, βαριές άγκυρες, ολοσκάλιστες ναυτικές κασέλες, και εξάντες, συνυπάρχουν με μοντέλα και υδατογραφίες παλιών και νέων πλοίων, «Χνάρια» καρνάγιων, στολές και εργαλεία ναυπηγών. Επίσης παρουσιάζονται σπάνια έγγραφα, βιβλία, ναυλοσύμφωνα, προικοσύμφωνα, διαθήκες και φωτογραφίες. Το Ναυτικό Μουσείο Οίας, διασώζει κάτι από τη λάμψη των αλλοτινών καιρών και ψιθυρίζει μια ιστορία πολυκύμαντη όπως η θάλασσα.

Τηλέφωνο: 22860 71156

Naftiko1-small Naftiko2-small
 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΥΚΤΩΝ & ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΩΝ

Το Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων ιδρύθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας το 2006 και βρίσκεται στην Περίσσα δίπλα στον Ιερό προσκυνηματικό Ναό του Τιμίου Σταυρού. Στις προθήκες εκτίθενται ορυκτά και απολιθώματα από τη Θήρα, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Το αρχαιότερο από τα εκθέματα χρονολογείται 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Το νεότερο 50.000 χρόνια! Μεταξύ άλλων θα δείτε μια πλούσια συλλογή ορυκτών μεγάλης αξίας από το Λαύριο. Από τα απολιθώματα, που καλύπτουν όλες τις ομάδες οργανισμών, ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα φυτικά απολιθώματα ελιάς, σχίνου και φοίνικα που προέρχονται από την Καλντέρα της Σαντορίνης και χρονολογούνται στα 50.000-60.000 χρόνια από σήμερα. Πρόκειται για σπάνια παλαιοχλωρίδα, μοναδική στο χώρο της Μεσογείου, που αποτελεί ουσιαστική μαρτυρία για την εξελικτική πορεία των φυτών του παρελθόντος στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-14:00, το καλοκαίρι. Tον χειμώνα μόνο Κυριακή πρωί.
Tηλέφωνο: 6977 260048

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ

To "Μουσείο Οίνου" στεγάζεται στους χώρους του οινοποιείου Volcan Wines της οικογενείας Κουτσογιαννόπουλου στο δρόμο για το Καμάρι.

Παρουσιάζει την ιστορία του κρασιού της Σαντορίνης από το 1660 μέχρι το 1950.

Τηλέφωνο: 22860 31322

ΜΠΕΛΛΩΝΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

Στο κεντρικό σταυροδρόμι των Φηρών βρίοσκεται το Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο. Το Ίδρυμα δημιούργησαν οι αδελφοί Λουκάς & Ευάγγελος Μπελλώνιας το 1994 και έχει στόχο την προαγωγή των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών.

Το κτήριο περιλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, αλλά και μια βιβλιοθήκη με 35.000 τόμους βιβλίων. Μια βιβλιοθήκη που αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σαντορίνης. Δημιουργήθηκε στο τέλος του 1994 και αρχικά ξεκίνησε με 3.000 τόμους (προσωπική συλλογή των ιδρυτών), ενώ σήμερα αριθμεί περίπου 35.000 τίτλους και συνεχώς εμπλουτίζεται από φίλους του Ιδρύματος και αγορές.

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λ.&Ε. Μπελλώνια εκτός από τη γενικότερη πολιτιστική συνεισφορά της, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού και έχει σαν σκοπό την προώθηση της έρευνας, την ενημέρωση, την ενίσχυση και τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Τηλέφωνο: 22860 24960